Skal det være en konjakkpudding i påsken?

Eikermannen Teye hadde smaken for det søte liv.

Tekst og bilder er hentet fra Statsarkivet. 

Det private arkivet etter slekten Teye i Eiker viser at både faren Peder Teye og sønnen Johannes (bildet) som skolelærere og klokkere var engasjert i det offentlige liv i bygda. Men interessen omfattet også alt fra farging av garn og forsølving til oljefremstilling, noe vi finner spor etter i arkivet.

Johannes P. Teye. Foto: Mathea Holberg.

Der finner vi også en håndskrevet oppskriftsamling fra 1880-årene, og vi har funnet fram noen av dem som kanskje kan friste, som denne konjakkpuddingen.

Bare navnet på denne desserten vil helt sikkert friste mange. Desserten blir ikke mindre forlokkende når vi leser oppskriften.

 

 

Bare hør!

”3 Pegle sød Fløde koges op med Sukker efter Smag; 6 Ægeblommer vispes og haves i, 6 Plader rød Gelatin haves i med det samme, et halft Ølglas Cognak (!), lidt Vanille, øses op naar den er afkjølet.”

Kanskje noe for påskekosen på hytta?

Oppskrift på «cognakbudding».

Kilde: Slekten Teye, diverse dokumenter 4 (1794-1932). Statsarkivet.

3600.no

Se alle innlegg