Personvernpolicy

Personvernpolicy

Publisert 28.08.2015

Våre brukeres tillit er av største viktighet for oss, og Trettisekshundre AS (3600.no) er derfor opptatt av å ivareta ditt personvern. I det vi har kalt vår personvernpolicy forklarer vi hvordan vi samler inn og benytter informasjon om våre brukere, og hvordan vi tar hensyn til personvernet.

Hva er personopplysninger?

Personopplysninger er opplysninger og vurderinger som kan knyttes til en identifiserbar enkeltperson. Som eksempel kan nevnes navn, bosted, telefonnummer og e-postadresse. Behandling av personopplysninger er enhver bruk av personopplysninger, som for eksempel innsamling, registrering, sammenstilling, lagring og utlevering eller en kombinasjon av slike bruksmåter.

Behandlingsansvar

«Behandlingsansvarlig» er betegnelsen på den som primært har ansvar og plikter etter personopplysningsloven. Google er behandlingsansvarlig for personopplysninger som behandles i forbindelse med bruk av våre tjenester og produkter og personopplysninger vi samler inn og bearbeider for de formål som fremgår nedenfor.

Hva slags informasjon lagres, og hva brukes den til?

Vi lagrer informasjon for flere formål. Dels lagrer vi informasjon for at du skal kunne bruke våre tjenester og produkter og dels for at våre tjenester og produkter skal fungere mest mulig optimalt for deg.

Formålet med lagringen av informasjon er:

  • Å gjøre det mulig for systemet å kjenne igjen brukerne våre, for å kunne tilpasse tjenestene
  • Gjøre det lettere for deg å navigere på tjenestene våre
  • Bygge segmenter og målgrupper til bruk i markedsføring og målretting av annonser
  • Redusere antall annonser som er irrelevante for visse målgrupper
  • Utvikle og forbedre våre tjenester gjennom å forstå hvordan det brukes
  • Beregne og rapportere brukerantall og trafikk

Opplysningene samles inn på følgende måter:

Opplysninger som samles inn gjennom bruk av tjenestene

Når du bruker våre tjenester registrerer vi informasjon om hvilke tjenester du bruker og hvordan du bruker dem. Dette gjør det mulig å forbedre tjenestene våre, å forebygge svindel og å tilpasse innholdet til ditt spesielle bruks- og interessemønster. Som eksempel kan vi samle informasjon om hvilke redaksjonelle og kommersielle tjenester og annonser du besøker. Informasjonen kan deles opp i følgende typer:

Teknisk informasjon om din enhet og internett-tilkobling

Gjennom tjenerlogger og andre verktøy registrerer vi informasjon om enheten og tilkoblingen til våre tjenester, som eksempelvis operativsystem, nettleserversjon, ip-adresser, informasjonskapsler og unike identifikasjonsfiler. Ett eksempel på dette er at denne informasjonen blant annet gjør at vi kan tilpasse visningen av våre tjenester til den enheten du bruker.

Informasjon om posisjon

Det kan hende at vi registrerer din geografiske posisjon ut i fra ip-adressen eller andre former for geolokalisering, eksempelvis når du bruker mobiltjenestene våre. Informasjonen kan blant annet brukes til å utarbeide statistikk og vise deg relevante annonser i forhold til det området du befinner deg i.

Informasjonskapsler og annet innhold som lagres lokalt

Når du besøker våre tjenester bruker vi ulike teknologier for å gjenkjenne deg som bruker. Vi bruker eksempelvis informasjonskapsler (cookies) for at du skal slippe å laste inn hele nettsiden hver gang du besøker den. Det kan også hende at vi lagrer anonyme identifikatorer lokalt på din enhet, eksempelvis for enheter hvor vi ikke kan benytte informasjonskapsler. Disse identifikatorene fungerer i stor utstrekning på samme vis som informasjonskapslene, men kan være vanskeligere å fjerne. For å unngå at anonyme identifikatorer lagres må du eventuelt deaktivere javascript i nettleseren. Noen ganger bruker vi tredjepartscookier, altså cookies fra andre firma, for å gjøre markedsundersøkelser og målinger av trafikk (bruk), forenkle annonsehåndteringen, og for å forbedre funksjonaliteten på nettstedet. Noen ganger bruker vi også gjennomsiktige grafikkelementer for å forenkle annonseringen på nettet. Disse filene kommer fra annonsenettverket vårt og teknikkleverandørene våre. Filene gjør at annonsesystemet kjenner igjen cookies på pc-en din, for å kunne forstå hvilke annonser som skal vises, eller hvilke annonser som har vært vist i nettleseren

Informasjon fra andre kilder

Vi kan fra tid til annen motta informasjon fra andre kilder som eksempelvis annonsenettverk, kunder, måleverktøy eller andre tredjeparter som hjelper oss eller dem med å forstå brukeraktivitet, dine preferanser eller generelt å forbedre tjenestene vi tilbyr. En annonsør kan eksempelvis gi oss informasjon om hva som skjedde etter at du klikket på en annonse hos oss, slik at vi kan måle effekten på en annonse og gi deg mer relevant innhold.

Om bruk av personlige data til markedsføringsformål

I tillegg til formålene som nevnt ovenfor, kan vi i en del situasjoner bruke dine data til å gi deg informasjon om produkter og tjenester som du kan ha interesse av. Vi vil eksempelvis kunne tilpasse bannerannonser og annet kommersielt innhold basert på opplysninger som vi har lagret om deg.

Deling av din informasjon

3600.no vil ikke dele, selge, formidle eller på annen måte utlevere personopplysninger om deg på annen måte enn det som fremgår av denne personvernerklæringen uten først å ha innhentet ditt samtykke. Dette er imidlertid ikke til hinder for at vi kan benytte en databehandler som behandler personopplysningene på våre vegne i henhold til avtale som beskrevet i personopplysningsloven § 15. Databehandlere som får tilgang til din personinformasjon i forbindelse med levering av tjenester til 3600.no, vil bli pålagt konfidensialitet, og vil ikke bli tillatt å bruke denne informasjonen på noen annen måte enn i utførelsen av tjenester for oss.

Bruk av analyseverktøy, informasjonskapsler og annen teknologi

Hva er informasjonskapsler?

En informasjonskapsel er en liten tekstfil som lagres på din PC/mobiltelefon/nettbrett og som hjelper oss å gjøre ditt besøk på våre nettsteder mer meningsfylt og positivt for deg. Informasjonskapslene kan eksempelvis inneholde brukerinnstillinger og informasjon om hvordan du har surfet på og brukt våre nettsider, hvilken nettleser du bruker, hvilke annonser du har blitt vist og tilsvarende atferd hos nettsteder vi har et samarbeid med.

Det finnes forskjellige typer informasjonskapsler:

En sesjonsbasert informasjonskapsel lagres bare i arbeidsminnet på din datamaskin (RAM), og varer bare så lenge som nettleserøkten din. Når du stenger alle åpne nettleservinduer, eller slår maskinen helt av, vil den sesjonsbaserte informasjonskapselen bli borte for alltid.

En vedvarende informasjonskapsel lagres på harddisken i din datamaskin inntil en bestemt dato, som kan være i morgen, neste uke, eller neste år. Vedvarende informasjonskapsler blir liggende på maskinen inntil de enten a) utløper, b) overskrives av nye informasjonskapsler, eller c) du fjerner dem manuelt.

Om du ikke vil tillate lagring av informasjonskapsler på din datamaskin må du slå av funksjonen i nettleseren. Vær oppmerksom på at dette vil føre til at du mister funksjonalitet i våre tjenester, kanskje også at de ikke fungerer som forutsatt.

Hvordan bruker vi informasjonskapsler?

Vi bruker informasjonskapsler for å forenkle bruken av våre tjenester og for å gi deg relevant informasjon når du besøker nettstedet vårt. Informasjonskapsler brukes også for å måle trafikken på våre nettsider, for å samle statistikk og for å forbedre våre tjenester. I tillegg kan vi bruke informasjonskapsler fra tredjeparter for å måle og analysere trafikken og bruken nettsidene våre, spore atferd for å bygge målgrupper for markedsføringsformål, forenkle annonsestyring og forbedre funksjonaliteten på nettsidene.

Informasjonskapslene gjør det mulig for oss å:

  1. Gjenkjenne enheten din slik at vi kan tilpasse våre tjenester og innstillinger basert på dine antatte preferanser.
  2. Tillate bruk av spesialfunksjoner som for eksempel muligheten til å lagre annonser og varsler
  3. Beholde konteksten når du navigerer frem og tilbake mellom nettsidene våre, eksempelvis ved bestilling og betaling av tjenester
  4. Beregne og rapportere totalt antall brukere og trafikk
  5. Utvikle og forbedre nettstedet
  6. Bygge segmenter og målgrupper for markedsføringsformål og til å målrette reklame
  7. Redusere reklame som er irrelevant for visse målgrupper

Hva med informasjonskapsler fra annonsører og andre tredjeparter?

Når du bruker våre tjenester kan annonsører og andre tredjeparter kunne plassere informasjonskapsler for å kunne måle og analysere effekten på bannerannonsering. Vi har utarbeidet strenge retningslinjer for hvordan slike aktører kan samle inn og bruke data om våre besøkende. Retningslinjene bestemmer at tredjeparter ikke skal samle inn data på våre nettsider for å bygge profiler, interessegrupper eller på andre måter spore atferd for å kunne målrette annonser. Data kan kun samles inn for å analysere og måle effekten av annonseringen, herunder telle antall annonsevisninger, klikk og konvertering. Informasjonskapsler og annen sporingsteknologi får heller ikke assosieres med personopplysninger uten særskilt samtykke fra brukeren.

Hvordan kan jeg se hvilke informasjonskapsler lagres i nettleseren?

I innstillingene til nettleseren finner du som regel en oversikt over alle informasjonskapsler som er lagret, slik at du kan få oversikt og eventuelt slette uønskede informasjonskapsler. Nettleseren lagrer normalt alle informasjonskapsler i en bestemt mappe på harddisken, slik at du også kan undersøke innholdet i mer detalj.

Det finnes også tjenester som er utviklet særskilt for at brukere skal kunne følge med på informasjonskapsler og andre sporingsmekanismer. Se eksempelvis www.ghostery.com eller www.disconnect.me.

Vi kan også bruke nettbøyer/pikseletikketter for å forenkle bannerannonsering på våre nettsider. Disse filene kommer fra vårt annonsenettverk og vår trafikkleverandør, og sporer aktiviteten på ulike nettsteder. Filene gjør at annonsesystemet kjenner igjen informasjonskapsler eller anonyme identifikatorer på din enhet for å kunne forstå hvilke annonser som skal vises eller hvilke annonser som har vært vist i nettleseren.

Statistikk om brukere og trafikk/trafikkleverandører anvendes i såkalt i aggregert form. Det vil si at statistikken i utgangspunktet ikke inneholder noen form for informasjon som kan knyttes direkte til enkeltpersoner. IP-adresser kan likevel i enkelte tilfeller benyttes til å lage statistikk basert på geografiske kriterier.

IP-adresser knyttet til spesifikke brukerkontoer lagres ellers kun i de tilfeller du selv aktivt utfører en bestilling eller en endring av en av våre tjenester, for eksempel ved opprettelse av annonser. Denne informasjonen kan kun utleveres til tredjeparter i samsvar med personopplysningsloven § 8, herunder til politiet og offentlige myndigheter.

3600.no kan ved enkelte anledninger også bruke tredjepartstjenester som gjør detaljerte analyser av dine bruksmønstre, statistikk, brukeropplevelse, administrere tilgangskontroll m.m.. Eksempler på slike tredjepartstjenester som vi per i dag bruker:

  • Mixpanel – analyse av digitalt salg for å forbedre brukeropplevelsen
  • Zendesk – administrasjon av kundehenvendelser
  • Audience Science – System for å bygge målgrupper basert på din aktivitet på 3600.no´s nettjenester
  • Audience Science – annonsestyring
  • SPID – administrasjon av tilgangskontroll og betaling
  • TNS scores– offisielle norske trafikktall på web
  • Ambassador – administrasjon av kundeforhold
  • Neolane – CRM-verktøy for utsendelse av nyhetsbrev og kundekommunikasjon
  • Xiti/At Internet – statistikkverktøy – aggregert brukerinformasjon
  • SPSS – statistikkverktøy som benytter demografiske data og brukshistorikk til analyseformål

Slik forhindrer du at informasjonskapsler lagres

  • Du kan slette informasjonskapsler fra din harddisk når som helst, men dette gjør at dine personlige innstillinger forsvinner.
  • Du kan også endre innstillingene i din nettleser slik at den ikke tillater at informasjonskapsler lagres på din harddisk. Dette gir imidlertid dårligere funksjonalitet på visse nettsider, kan forhindre tilgang til sider som krever innlogging og gjøre at deler av innhold og enkelte funksjoner ikke blir tilgjengelige.
  • For å unngå at såkalte anonyme identifikatorer blir lagret, må du deaktivere javascript i nettleseren din. Javascript er imidlertid nødvendig for at mange grunnleggende funksjoner på nettsidene skal fungere. I tillegg brukes anonyme identifikatorer i våre app’er som lastes ned via eksempelvis iTunes App-store eller Google marketplace. Den eneste måten å unngå anonyme identifikatorer her er å la vær å installere slike app’er.

Om du sletter dine informasjonskapsler forsvinner også den blanke informasjonskapsler og du må laste den ned på nytt. Mer informasjon om hvordan du kan unngå informasjonskapsler kan du lese her.

Sletting av personopplysninger

Personopplysninger vil ikke bli lagret lenger enn det som er nødvendig for å oppfylle formålet med behandlingen. I tillegg vil du som bruker når som helst kunne be oss om å slette opplysninger knyttet til deg som bruker, med mindre det er lovpålagt å oppbevare opplysningene en viss tid (eksempelvis visse opplysninger knyttet til kjøp av tjenester i henhold til regnskapslovgivningen).

Særlig om barns personvern

3600.no ønsker ikke å samle inn eller på annen måte behandle personopplysninger om barn under 15 års alder. Hvis barn under 15 år likevel har gitt oss personopplysninger, vil vi slette opplysningene så snart vi blir oppmerksomme på forholdet. Foresatte kan kontakte oss som angitt nedenfor.

Iverksettelsesdato og revisjonsperiode for personvernerklæring

Vi vil med jevne mellomrom kunne oppdatere personvernerklæringen for 3600.no, for å gjenspeile eventuelle endringer på nettstedet eller ved vår nettstedspolitikk. Hvis vi skulle oppdatere denne personvernerklæringen, vil den nye erklæringen bli publisert på nettstedet innen 7 dager før endringene iverksettes.

Denne versjonen ble sist oppdatert 28.08.2015.