Klare for kunnskapsfest i Kongsberg

Fra venstre: Patricia Aas, Håkon Gjone, Pål Grønås Drange, Olve Maudal, Andreas Bredesen, Arne Førlie, Kjersti Sandberg, Alexander Gosling, og Tom Holtermann Andersen. Foran til høyre: Kjersti Sandberg. Foto: Anniken Tangerud

Torsdag 25. april ble programmet spikret og det er større enn noensinne.

På tampen av arbeidsdagen torsdag 25. april, 2019, fikk vi som spesielt invitert komme inn i «det aller helligste» til byens store NDC TechTown-konferanse: agendakomitéen.

NDC TechTown er en årlig 4-dagers «kunnskapsfest» i Kongsberg for ingeniører som jobber med programvareutvikling for produkter, også kalt innvevde systemer.

Agendakomitéen er de som jobber for å spikre programmet de dagene. I år går arrangementet av stabelen 2-5. september på Magazinet.

Les også: Kongsberg – et mekka for programmerere

Det forventes over 400 deltakere til høstens konferanse, så det er mangt et klokt hode de skal tilfredsstille.

Vi tok en prat med Olve Maudal, softwareguru og tidligere Kunnskapsminister i Cisco Systems, som sørget for å organisere det hele.

– NDC TechTowns agendakomité består av fagfolk med forskjellig bakgrunn og kompetanse, innleder han og forklarer hvorfor:

– Alle som er med i komiteen er håndplukket på grunn av den unike posisjonen og innsikten de har i et relevant fagmiljø og/eller organisasjonene de representerer. Til felles har vi en sterk lidenskap for å lage en arena for kunnskapsdeling innenfor vårt fagområde.

Årets agendakomité består av Olve Maudal (Cisco, snart Equinor), Robert Smallshire (Sixty North), Patricia Aas (TurtleSec), Andreas Bredesen (KDA), Arne Førlie (KDA), Pål Grønås Drange (Equinor), Martin Ertsås (Cisco), Tom Holtermann Andersen (DataRespons), Alexander Gosling (KDA), Håkon Gjone (Kongsberg Maritime) og Kjersti Sandberg (NDC Conferences AS).

Programmet spikres. Foto: Olve Maudal

Intense dager

Faktisk er de så effektive at de bare møtes to ganger i forkant av konferansen.

– I januar hadde vi en lang lunsj hvor vi diskuterte hvilken retning vi ønsket at konferanse skal utvikle seg. Deretter laget vi en «Call for Paper» som vi publiserte i mange kanaler, forklarer Olve.

Denne uken, like etter at fristen gikk ut, møttes de igjen for en halv dag hvor de sammen vurderte de til sammen 180 forslagene de hadde fått inn.

– Til slutt satt vi igjen med 60 kandidater som ble valgt ut til konferansen, røper han.

Neste gang de ser hverandre igjen er i september.

– Men da bare for å nyte det faglige programmet som nå er satt sammen, konstaterer han og smiler.

Gjennomføringen av arrangementet er det Kjersti Sandberg og NDC som ordner.

Stjernekokker

Det er tre nye ansikter i årets programkomité: Tom Holtermann Andersen, Pål Grønås Drange og Martin Ertsås.

– De ble invitert inn særlig fordi de representerte en unik innsikt i sine organisasjoner og sitt fagfelt som gjør at vi enda bedre kan forstå hvordan ting kommer til å utvikle seg fremover og hva vi må gjøre for å forbli relevante.

Og han deler gjerne oppskriften bak en en vellykket programkomitésamling.

– Det må gi energi å være der! Alle må få innflytelse på hvordan sluttresultatet blir og vi må utnytte den kollektive intelligensen som komiteen representerer. Det må være fokusert, intenst, tidsavgrenset, og det må være tydelig hva vi skal oppnå i løpet av de få timene vi har sammen.

Skal tilby en unik opplevelse

Olve ser med begeistring på oppgavene de gjennomfører.

– Vi er som en gruppe stjernekokker samlet på et kjøkken og så skal vi sammen prøve å lage flere spennende 6- og 12-retters menyer med et selektivt utvalg av de ingrediensene man har fått levert.

– Hver sammensatt meny må ha et tydelig tema, men samtidig må det være mulig for gjestene å bytte retter mellom de forskjellige de menyene slik at man får sin egen unike opplevelse.

Godt programkomitéarbeid handler også om å velge ut relevante foredrag, og så lage såkalt foredragsspor og sørge for at de blir satt opp i riktig rekkefølge.

– Her er det viktig at alle i komiteen også bidrar ved å si tydelig nei til foredrag og temaer som isolert sett kanskje er er gode, men som ikke passer inn i helheten av programmet vi ønsker å servere.

Hemmeligheten bak suksessen til NDC TechTown.

– Det er mange måter å lage gode konferanser på, innrømmer Olve som har holdt på med dette i nesten 20 år.

– Med TechTown ønsket vi å lage en konferanse hvor deltagerne har lyst til å komme tilbake år etter år. Målgruppen er ingeniører med solid faglig tyngde som jobber i etablerte organisasjoner hvor det utvikles produkter med programvare som en hovedkomponent.

– Med få unntak skrives nesten all software for innvevde systemer i C eller C++», og i disse dager kjører de gjerne på en variant av en Linuxkjerne. Derfor har vi valgt at ca halvparten av konferansen alltid skal handle om C, C++, og ha et tydelig innslag av Linuxteknologi.

– Den andre halvparten kan vi variere litt mer fra år til år, og der har vi i år fokus på brukergrensesnitt (feks Qt), sikkerhet, testing, platformteknologi og verktøy.

Hold fokus

– Det er mange konferanser som mislykkes fordi man etterhvert mister fokus og begynner å ta inn ting som egentlig passer bedre på andre konferanser, vedkjenner han.

– Da blir deltagerne forvirret og mister etterhvert interessen. Drar man på en pizzarestaurant, så forventer man stort sett pizza og kanskje noen pastaretter. På en konferanse om programvareutvikling for produkter så forventes det fokus på teknologi som faktisk kan brukes til det, og da passer det dårlig å ta inn mange foredrag og temaer som egentlig ikke hører hjemme her.

– Nøkkelen til suksess for TechTown, og tilsvarende konferanser, er at innholdet hele tiden utvikler seg slik at den er faglig relevant og spennende, men samtidig at man er tro i forhold til det etablerte konseptet.

– For at en deltager skal komme tilbake år etter år, så skal man følge seg trygg på hva som blir servert. Man har forventninger om at både formatet og innholdet på konferansen stort sett alltid er det samme.

Felles entusiasme og lidenskap

Da vi spør Olve hva det beste med en slik intens dag er, kommer smilet umiddelbart.

– Å være sammen med flinke og kompetente folk er alltid gøy. Komiteen er et fint utvalg av de flinkeste og det handler om å nyte den felles entusiasmen og lidenskapen vi har for fag og kunnskapsdeling.

– Men mest av alt gleder vi oss til de andre flinke ingeniører i bransjen ser programmet og forhåpentligvis velger å melde seg på. Det er jo når vi samles i september at vi kan virkelig glede oss over resultatet av det vi har laget idag.

Kongsberg = perfekt

Hvorfor de ønsker å legge en slik konferanse til Kongsberg og satse på miljøet her, sier seg kanskje selv.

– Det er vel knapt noen by i verden som har så høy tetthet av programvareingeniører som Konsberg, og da særlig innenfor innvevde systemer og bruk av C++. Av faglige grunner er det derfor et veldig naturlig sted å legge en slik konferanse. Navnet teknologibyen er veldig beskrivende og passende for Kongsberg, skryter Olve.

– Men også logistikkmessig ligger Kongsberg perfekt plassert. Det er lett å reise til Kongsberg fra både Oslo, Bergen, Horten, Stavanger og Sandefjord. Og Gardermoen er jo bare en liten togtur unna.

Føler seg velkommen

– Og til slutt, men ikke minst, vi føler oss virkelig velkommen her. Det er jo tross alt 300-400 personer som ankommer Kongsberg for å tilbringe flere dager sammen. Da er det viktig at hotellet, Magazinet og byen for øvrig fungerer i forhold til en slik «kunnskapsfest».

Større enn noensinne

Årets program har også utviklet seg.

– Vi utvider fra fire foredragsspor per dag, til fem foredragsspor per dag. Det gir samtidig mulighet til å lage foredragene litt lengre, og pausene litt lengre. Det håper vi skal tillate enda mer fordypning og gi bedre mulighet til faglige diskusjoner både under foredragene og i pausene, avslører Olve uten å røpe flere hemmeligheter.

Og han er stolt av å ha samarbeidspartnere som Kjersti Sandberg og NDC.

– Kjersti og NDC er utrolig flinke til å etablere konferanser som lever godt i mange år. De kjører nå konferanser over hele verden: London, Minnesota, Porto, København, Oslo, Sydney, og ikke minst nå i Kongsberg.

– Oppskriften er egentlig akkurat den samme: Kjersti og NDC tar seg av organiseringen og økonomi, og fagfolk tar seg innhold og kunnskap – og det er aldri noe tvil om hvem som bestemmer hva.

– Mitt bidrag er nå først og fremst NDC TechTown her i Kongsberg. Det er jo alltid Kjersti som er sjefen og som har mulighet til å ta siste ord i enhver diskusjon. Vi er ofte uenige om ting, men jeg har aldri opplevd at hun har overprøvd programkomiteen når det gjelder innhold – der er vi suverene og kan dermed servere en faglig meny av ypperste klasse, år etter år.

Hva gleder du deg mest til i årets konferanse?

– Jeg syns alltid det er stas når fagfolk møtes for å lære sammen og diskutere intenst med hverandre. Programmet som vi nå har satt sammen er svært sterkt og jeg tror vi vil nærme oss 400 deltagere i år – det er vel så mange som det er plass til på hotellet og Magazinet.

– Alle de 60 foredragene blir filmet og gjort tilgjengelig for alle, jeg gleder meg både til å se de live og så bruke ukene etterpå til å se igjennom de jeg gikk glipp av. Men det aller viktigste skjer mellom foredragene.

– Og på kvelden når vi samles i baren for å fortsette diskusjonene. Og i frokostrommet når vi møtes noen timer senere for en ny dag.

– Vi har nå klart å etablere et årlig bransjetreff for de som jobber med programvare for produkter og det er jeg litt stolt av, forteller han.

Hvem står bak konferansen? 

– Først og fremst er det NDC Conferences som står bak konseptet TechTown, men Cisco Systems, Equinor, og særlig Kongsberg Gruppen støttet tidlig opp og har vært med hele veien.

Etterhvert har mange andre bedrifter bidratt, enten som partnere, deltagelse i komiteen eller ved å sende store delegasjoner til konferansen. I år har foreløpig Bloomberg Engineering og Qt Group gått inn som partnere, men det er plass til mange flere.

– Særlig ønsker vi velkommen små lokale teknologibedrifter – dette er en slags felles kunnskapsdugnad og lokal forankring er viktig. Ønsker du å promotere bedriften og samtidig få gode rabatter på billetter så er det bare å ta kontakt med Kjersti.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg