– Dette er Norges nye olje!

Med støtte fra Innovasjon Norge og industrien, er det nå utviklet en toårig fagskoleutdanning innenfor kompositt- og polymer ved de to tekniske fagskolene på Kongsberg og Gjøvik.

Faget er helt nytt og både innovativt og fremtidsrettet og den som lærer seg faget, vil ha svært gode jobbmuligheter i fremtiden.

For mer informasjon om kompositt og utdanningsløpet, les her.

Det er nemlig næringslivet selv som har etterlyst kompetansen.

finnsimensen
– Fagskolen har lenge vært en godt bevart hemmelighet, forteller Finn Simensen. Nå satser de på fremtiden. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

Studiet vi nå tilbyr ble startet etter et initiativ fra industrien, forteller rektor ved fagskolen Tinius Olsen, Finn Simensen, til 3600.no.

Det var Kongsberg Defence Systems som tok kontakt fordi de trengte fagfolk med en grundig og kompetent forståelse for jobben de skal gjøre, legger han til.

Kongsberg Gruppen sponset til og med Europas mest moderne kompositt laboratorium på skolen slik at studentene får boltre seg i en teknologi i toppklassen.

 

 

 

Og det er ikke uten grunn. For samtidig som det utvikles stadig nye produkter innen kompositt- og polymer i forskjellige industrier, har bedriftene et behov for fagskolerte ingeniører som tenker utenfor boksen og kan være med på å modernisere og utvikle eksisterende produkter.

To av de som er med på denne fagskoleutdanningen, er Markus Liavik Kanton (22) og Malin Wang (26).

markusMalin
Markus og Malin stortrives på skolen. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

De to er faktisk blant noen av de første i landet som har tatt fagbrev innen kompositt- og polymer.

Dette var et lurt valg å satse på, forteller Markus og utdyper.

Jeg syntes det er et veldig interessant materiale å jobbe med og det gir meg så mye. Etter fagskolen har jeg planer om å bygge videre på kompetansen jeg har på høyskolen.

Markus og Malin har begge vært lærlinger hos Kongsberg Defence & Aerospace via K-Tech i to år og så jobbet der i henholdsvis 1,5 år (Markus) og 6 år (Malin)  for å ta fagbrevet sitt der og nå er de tilbake på skolebenken for å utvide kunnskapen enda mer.

Jeg gjør det for å få utvikle meg mer faglig og for å få flere muligheter senere om jeg ønsker det. Da får jeg kompetansen nå og en enda mer yrkesrelatert utdanning, sier Malin.

Du får en liten boost oppover og en fordel i arbeidslivet senere, forteller Markus.

Rektor Finn Simensen ser mange fordeler ved at de har jobberfaring.

– Det er en fordel at de har jobbet noen år før de kommer hit. For da har studentene flere knagger å henge teorien på. Teorien blir mer relevant og lettere forståelig og de kan relatere den til det arbeidslivet de skal videreutdanne seg til, forteller han.

– Når man har vært i arbeidslivet først, blir også motivasjonen en helt annen når de setter seg bak skolebenken igjen. Samtidig så har de en helt annen forståelse av teorien.

Droner og «den nye oljen».

Fagskoleingeniøren kan gå rett ut i arbeidslivet og begynne å jobbe igjen – så her er du tilnærmet sikret en spennende arbeidsplass når du er ferdig.

I tillegg kan du være med på et nytt eventyr i et fag og et materiale som bare vokser og vokser.

– Faget har utviklet seg underveis og vi tenker stadig i nye og andre veier. For eksempel dette med droner og kompositt er noe vi ønsker å spesialisere oss på, sier Finn Simensen stolt.

«Det er kjempegøy å få være med på dette eventyret, men vi har en jobb å gjøre for å få folk oppmerksom på dette materiale og hvor fremtidsrettet det er

– Det er et nytt fag, men hiver du deg på nå, får du være med på utviklingen!

Kompositt- og polymermaterialer er en gruppe materialer i enorm vekst både nasjonalt og internasjonalt og Markus understreker at dette er et materiale som vil komme mer og mer i det sivile markedet også.

Så ved siden av å bli mer og mer brukt i maritim sektor, olje og offshore, sport- og fritidsprodukter, ser man en lignende utvikling i bygg- og anleggsbransjen.

Med andre ord:

– Kompositt blir nok Norges nye olje! avslutter de tre.

Søknadsfristen for å søke Kompositt og polymer, heltid på Fagskolen Tinius Olsen er 15. april.

Maria_3
Marie Dyrseth fra NTNU er involvert i årets Revolve-prosjekt og får tilgang til den topp moderne laben på Krona. Her produserer de felger til en «racerbil». Foto: Anniken Tangerud, 3600.no
Christer
Christer Kobbervik Oldeide (25) tar en masterutdanning på felger på NTNU i Trondheim, men finner laben på Kongsberg uunnværlig. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

Les også:

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg