Ut på ski: Lysløypa i Funkelia – totalt 14 km.

Denne turen finner du bare 7 minutter unna sentrum.

Tekst av Bjørn Haavengen
Det er også en bilvei innover fra Persløkka som er fin til å labbe på. Her ser du mot skiheisen igjen. Foto: mobil, Anniken Tangerud

Lysløypa i Funkelia.

Det BK Ski som i samarbeid med Kongsberg Kommune som eier og drifter denne løypa.

Løypa starter fra parkeringsplassen innenfor alpinanlegget i Funkelia. Her er det normalt ledige P-plasser og vi henstiller om at skiløpere også benytter den innerste parkeringsplassen.

Løypenettet går i kupert terreng, som er velegnet for en rolig tur så vel som trening.

Løypa er normalt godt preparert med dobbeltspor og skøytetrase i midten. Den er anvendelig både sommer og vinter. Lyset slås på i den mørke årstid ved skumring og av kl. 23:00, for så å slås på igjen kl. 05:00 til dagslys.

Den er dermed også et fint tilbud for dem som vil trene før frokost.

Man passerer litt historie på veien inn til Gapahuken også. Foto: mobil, Anniken Tangerud

Lysløypa starter på 240 m. høyde, med en liten mote opp til Hannibalsletta, deretter en mote opp til ca 300 m. hvor Gapahuken ligger.

Avstanden fra parkeringen er 1,7 km.

Her er bålpanne og ved, så man kan nyte medbrakt niste eller grille og koke kaffe. Skråningen på motsatt side av løype er utmerket egnet for hoppbakke eller aking for barn.

gapahuk
Populært turmål for store og små. Foto: Bjørn Haavengen

Etter Gapahuken har du to valgmuligheter, videre på blåmerket løype, spesielt beregnet for skøyting. Det er en fin runde i småkupert terreng over gamle Kampenhaug og tilbake til Gapahuken, ca 3,5 km.

Valget er ditt. Foto: mobil, Anniken Tangerud

Den andre muligheten er Rødmerket løype som går opp og krysser den blåmerkede løypa to ganger, ved BK-bua og Kunstbekken.  Omtrent 700 m. etter kryssingen går en avstikker på ca 600 m. t/r opp Linnert-løypa til løypas høyeste punkt på ca 375 moh. Fra krysset går løypa nedover mot Jondalsveien. Etter ca 500 m går en avstikker på 750 m t/r, flatt parti «Fulsebakke-løypa», som ikke har belysning. Videre går løypa ca en km ned til vendepunktet som ligger på 290 moh. Like ovenfor vendepunktet går «Kampenhaug-ganga» (ingen belysning), ca 1200 m, opp og inn på den blå løypa ved gamle Kampenhaug.

Du kan gå helt til Jondalen om du vil. Foto: mobil, Anniken Tangerud

Fra vendepunktet og opp til Linnert-dammen, en strekning på ca 2 km, er utmerket for trening av diagonalgang i motbakke.

Etter Gapahuken krysser man skogsveien til Sachsen via Korset med forbindelse til løypenettet i Knuten/Meheia området. Den prepareres med dobbeltspor til Sachsen og Knutehytta. På sommeren er denne fin for terrengsykling og turgåere.

Skigåere med hund skal holde den i bånd og helst på høyre side av sporet.

Løypene snor seg gjennom gamle vernede kultur og gruvelandskap som må behandles med omhu.

God Tur!

Turens høyeste punkt. Dette bildet er tatt tirsdag 14. mars og som dere kan se begynner det å bli litt vått i løypa. Foto: mobil, Anniken Tangerud

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg