Fikk du som fortjent?

Har du vært rampete eller snill i året som gikk? Fasiten fikk du julaften!

24. desember klokken fem ble julen ringt inn i landets kirker, og julen var endelig her. Det er tid for å samle familien og ta vare på dem man er glad i, og glede hverandre.

nissekort
Selve tradisjonen med å gi barna gaver på juleaften er ikke mer enn hundre år gammel i Norge. Det å gi julegaver oppsto først i Tyskland på 1800-tallet, der man ga barna små og ofte spiselige gaver i kurvene på juletreet.

Kanskje er det barna som er mest spent på hva som befinner seg under juletreet og hva Nissen har kommet med? Tradisjonen med å gi hverandre gaver stammer fra før vi fikk innført kristendommen her til lands. Det var en hedensk skikk å gi offergaver til de norrøne gudene, men som med mange andre hedenske tradisjoner ble dette også en del av kristendommen. I kristendommen er gavene satt i relasjon til «De tre vise menn» som ofret gaver til Jesus-barnet i form av gull, røkelse og myrra. Dette symboliserte at Jesus var den største gaven til menneskene.

Det var først de velstående som startet tradisjonen – slik som med juletreet.

Da gavene ble større ble de lagt under juletreet. Det var gjerne nyttige gaver som klær, men på 1840-tallet kom de første annonsene der leker ble foreslått som passende julegaver. På 1900-tallet kom også tradisjonen der Nissen delte ut julegavene til barna. Slik vi kjenner Nissen i Norge kom på 1800-tallet.

Julenissen opptrer i forbindelse med jula, i Skandinavia særlig på julaften. Skikkelsen blir gjerne framstilt som en eldre vennlig mann med kraftig hvitt skjegg og smilende øyne, ofte kledd i enten lang rød kappe eller en kort rød jakke.
Julenissen opptrer i forbindelse med jula, i Skandinavia særlig på julaften. Skikkelsen blir gjerne framstilt som en eldre vennlig mann med kraftig hvitt skjegg og smilende øyne, ofte kledd i enten lang rød kappe eller en kort rød jakke.

Nissen er en kombinasjon av den Norske fjøsnissen og St. Nickolaus. Fjøsnissen også kalt Haugkallen bodde i fjøset eller stallen – og han måtte man stelle godt med. For om man ikke tok godt vare på Fjøsnissen ville han hevne seg på gårsdfolkene. Det er derfor vi på juleaften setter ut julegrøt til Nissen på låven. St. Nickolaus på sin side var prest i Myra, i Tyrkia på 300-tallet, der han hjalp mennesker i nød. Han ble senere opphøyd til skytshelgen for barn og ungdom.

I senere tid kom den Nissen vi kjenner i dag – en god og rund skikkelse med rød drakt, hvitt skjegg og roser i kinnene, dette med bakgrunn i Coca Colas reklame. Så gjenstår det å se om du har vært snill i året som gikk, slik at Nissen kommer med gaver julekvelden – for som du vet, har han en liste med alle navn, sjekker den ut to ganger for å se om du har osv….

Kilder; vg.no/julegaver og Aftenbladet.no/juleskikken

3600.no

Se alle innlegg