– Det her. Det er gøy!

Kanskje DU har lyst til å bli med på eventyret?

– Det her. Det er gøy, forteller Ole-Jakob Bjerke, testtekniker ved Esco Ulefoss, i det han viser oss en kompositt-del de tester om dagen.

Bedriftens tekniske sjef, Anders Nygård (52), nikker enstemmig.

– Drikkevann er jo noe alle mennesker trenger og vi er den eneste produsenten av ventiler, armaturer og rørdeler for vannforsyningen i Norge, understreker han.

Allerede i 1877 så Ulefos dagens lys i Oslo, da under navnet E. Sunde & Co [derav Esco, som de het før, red.anm.], og i 1964 flyttet de virksomheten til Kongsberg. Rett ved siden av kraftstasjonen nedenfor Gamlebrua.

I dag besitter de rundt 9000 kvm. lager, kontorer – og produksjonslokaler og betjener kunder over hele verden.

– Det er en spennende bransje og kanskje det jeg liker mest med jobben min, er det å være kreativ, forteller Nygård som har jobbet her i 2×10 år.

– Noen av de løsningene vi har kommet opp med, har vært med på å forme hvordan VA-nettet er i dag og satt en standard for årene som kommer, legger han til.

Anders Nygård (t.v.) og Ole-Jakob Bjerke elsker jobben og arbeidsplassen sin. Her viser de frem en del laget av kompositt som de tester om dagen. Foto: Anniken Tangerud

En sentral del av den innovative nytenkningen fremover, er Kompositt.

Dette fantastiske materialet som både er sterkt, lett og formbart, begynte de å se på allerede i 2000 – men da først i kombinasjon med en del av EPDM gummi. Gummien ble senere byttet ut med TPR (Thermo plastic rubber).

– Det var nok ikke før i 2007 at vi så på det termoplastiske og heller valgte å gå den veien.

– Vi valgte å bruke kompositt i en rekke av våre produkter på grunn av den styrke, gode heftelsesegenskaper og at det var et produkt som forholdt seg godt innenfor drikkevannsforskriftene, forklarer Nygård.

– Kompositt gir oss ikke bare store besparelser i den lange løp, men siden det er et så versatilt materiale, gir det oss mange muligheter for utformingen av nye ventiler.

Etter 10 års erfaringsgrunnlag med Kompositt, kan man trygt si at Esco Ulefoss har gått i bresjen for materialet, men Nygård, som forøvrig elsker arbeidsplassen sin og det gode miljøet, innrømmer det fortsatt er behov for mer kompetanse og arbeidskraft.

Helst lokal.

– Vi ser at vi har et behov for folk som vet hva vi jobber med og kan fagfeltet vårt – som skiller seg ganske drastisk fra kompositten som brukes til for eksempel flyproduksjon.

– Frem til nå har vi støttet oss mye på konsulenter fra utlandet.

– En annen fordel med det å hente fagutdannede som har gått på Fagskolen her på Kongsberg er at de har et sterkt nettverk allerede fra starten av.

Nygård ser helt klart at Kompositt kan bli Norges nye olje, men det fordrer at to vilkår er på plass:

– Kompositt kan bli Norges nye forretningsvirksomhet, men det er bare kompetanse og kreativitet som kan utløse det! avslutter 52-åringen.

Søknadsfristen for å søke Kompositt og polymer, heltid, på Fagskolen Tinius Olsen er 15. april. Les mer om tilbudet her. 

3600.no

Se alle innlegg